Huldas luffarslöjd, trådtjack, trådslöjd, luffararbete...m.m.

Senaste inläggen

Av Hulda - 8 februari 2009 23:04

Innan jul lovade jag att återkomma med beskrivning på fönsterprydnaden nästa år.  Nu har det gått bra nog långt på det nya året och ingen beskrivning har jag lagt ut påpekade igår min syster. Så här kommer den, fönsterprydnaden.


Jag har använt elefanttråd till själva ringen, inköpt på Panduro, 1 mm järntråd till dekorationen och 0,7 mm tråd till att linda fast dekorationen med. Samt ett julgranshjärta och rött sidenband.

 


Forma en elefanttråd till en rund ring och fästs ihop ringen med två små öglor.

Ringen på bilden har endiameter på 12 cm ca. Max vad en elefanttråd räcker till.

 


Använd en mönstergig till dekorationen.

En mönstergig kan du köpa från Pärldesign

www.parldesign.com eller Slöjd-Detaljer.

 22 likadana klöverformade dekorations"bubblor" går det åt.

Att ta fotot med blixt av blanka föremål går inte så bra men det är 7 piggar i varje klöverformad "bubbla". Tre snett ut till höger och 3 likadant snett ut till vänster. Den översta piggen är gemensam. Två piggar underst.

I mitten av figuren är ett hål i mönstergigen tomt.När dekorations"bubblorna" är färdiga lindar du fast dem på ringen med 0,7 mm tråd. Fäst ihop tråden från dekorations"bubblorna" när de möts med två små öglor. Fäst tråden som du lindat med.Dölj skarvarna och öglorna med ett upphängningsband. Häng i ett hjärta eller någon prydnad som du gillar.Byt upphängningsband allt efter årstid.

Blågula till Midsommar, gula till Påsk och röda till Jul.
ANNONS
Av Hulda - 8 februari 2009 17:50

Har inte varit så flitig med luffarslöjden under flera månader men nu börjar det bli kul igen.  Dagens inlägg blir en dekorationsbård som kan användas

t ex till skålar och fat.

Till den lilla ögledekorationen har jag använt 1 mm svart tråd och träpinnen som tråden rullats runt har en diamenter på 1 cm.Dekorationen fästs mellan trådarna  på lämplig höjd/plats på skålen eller fatet.

Tråden som du virar fast på skålen klipper du av när du kommit till lämpig höjd/plats där du vill ha dekorationen. Fäst den avklippta tråden med en ögla i en stomtråd. "Sy" fast öglornas nedre öglekant med en 0,7 mm tråd  i den sista  fastvirade tråden. Fäst tråden du virar med igen i en stomtråd och "sy" fast övre öglekanten i tråden samtidigt som tråden viras fast i varje stomtråd.


För att få en tydligare bild  av öglebården har jag använt 1,5 mm tråd  och en träpinne 3,8 cm i diamter.

Välj tjocklek på träpinne och tråd. Vira tråden runt pinnen i en tät spiral så långt som du beräknar du behöver. Ta av spiralen från pinnen och ta tag om en rundel av tråden på spiralen och böj ut den.Vänd hela spiralen (baksidan mot dig) och ta tag i ännu en ögla och böj ut den, vänd hela spiaralen igen (baksidan mot dig) och tag i nästa ögla och böj ut den osv.Justera öglorna om så behövs.

De stora öglorna blev rätt stora och kan, enligt en mig närstående humoristik person, användas som spiral i en sängbotten.

Fast jag skall nog komma på något annat sätt att använda dem, en stor korg kanske.

ANNONS
Av Hulda - 21 december 2008 12:27Rund fönsterprydnad, dekorerad med uddkant.

Det har mest blivit en hel änglakör i december, om jag räknar efter så har jag gjort ungefär 80 änglar, stora som små de senaste veckorna. Plus en och annan skål. Men inget nytt just att visa.

Fönsterprydnaden gjorde jag till julmarknaden förra julen. Uddkanten är gjord i en mönstergig. Lägger in beskrivningen nästa år. Låter långt bort men det är det ju inte.

Ha en trevlig helg! Vi ses om ni vill nästa år.

Hulda


Av Hulda - 5 december 2008 00:55

Dekorerat ljusfat

 


Till "dekorationsbubblorna" har jag använt svarglödgad järntråd 1,5 mm. Samma tråd som i själva ljusfatet.

Tråden har jag köpt på Slöjd-Detaljer i Skara.

Det gick åt 19 "dekorationsbubblor" till fatet. Hade beräknat 20 st.

Mät upp 20 st 20cm långa trådar till "bubblorna. Vik tråden dubbel på mitten och kläm ihop tråden vid själva vecket. Mät den dubbelvikta tråden och klipp ner den till 9,5 cm. Böj isär trådarna till "kanelbullsbubblor" en åt vardera hållet. Se bild.

Du kan böja trådarna som jag har gjort så att "dekorationsbubblorna" blir rektangulär eller också böja tråden så att dekorationerna blir mera fyrkantig. Bara alla "dekorationsbubblorna" blir ungefär likadana för att passa in mellan trådarna i fatet. Gör du fyrkantiga "dekorationsbubblor" så behöver du flera än 20.


Sy fast den sida som du har bestämt skall vara ner av dekorationsbubblorna med 0,7 mm blomstertråd en och en i sista trådringen på arbetet.

Fortsätt varvet runt. Fäst tråden.

Klipp till en trådbit av 1,5 mm tråden, tråden skall ha fatets omkrets och lite till. Sy fast tråden i övre bågen av "dekorationsbubblorna". Forma dekorationskanten (rakt uppåtstånende kant eller något utåtböjd kant) medans du syr fast dekorationerna i den övre tråden. Fäst tråden. Fäst ihop de två trådändarna genom att göra två öglor av tråden och fäst dem i varann.


Av Hulda - 24 november 2008 16:28

 


I helgen har jag varit på en tvådagars kurs i luffarslöjd. Enormt roligt förstås och ömma händer och tummar.

Jag har lärt mig att göra en visp, en nagg, och lite annat som jag inte kunde eller vågat mig på förut. Vispen blev väldigt ful  och "bred-käftad", men nu kan jag principen så det är väl inte helt omöjligt att det blir en och anna visp i julkapp. 

Naggen blev en multikrok. Istället för naggar blev det krokar. Kommer bild så småningom.

Och så lärde jag mig att göra en trådblomma, så nu har jag böjt till flera stycken.

Till blomman har jag använt  ca 130 cm 1,5 mm galvaniserad tråd.

Börja med att göra en ögla i ena änden och fortsätt med att rulla ihop tråden tätt runt öglan, som en kanelbulle i ca 5 varv.

När du är nöjd med mittrullens storlek tar du tag med en tång om tråden och böjer tråden bakåt runt tången i ungefär samma vinkel som tråden på bilden.

 


Blombladen gör du genom att böja tråden runt en flaskhals eller en pinne genom att lägga tråden mot pinnen, hålla fast tråden med tummen mot pinnen samt böja tråden runt pinnen ända runt om så att trådarna möts. Ta därefter tag med tången igen ungefär där trådarna möts, böj upp tråden igen redo för nästa blomblad. Håll fast tråden för det nya blombladet mot pinnen genom att stoppa tummen i det första blombladet och håll  fast trådarna stadigt mot pinnen. Böj tråden igen runt pinnen så att trådarna möts osv. När alla blombladen är färdiga böjer du ner resterande tråd till blomskaft.Första blomman gjorde jag på kursen så där har jag inga mått på pinnen som jag använde till blombladen. Hela blomman är 9 cm i diamenter.

Andra blomman har jag använt en flaskhals (diameter 3 cm) som mall.

Diametern blev ca 9 cm.till sista blomman har jag använt 50 cm 1 mm galvaniserad tråd och en pinne med en diamenter på 1 cm som mall för blombladen. Samma princip som till de större blommorna. Diameter på färdig blomma, 5 cm.

Tips. Gör blommor i svart 1 mm tråd och fäst dem med några styg i en färgad kargongbit och du har ett julkort!

(Pinnen som mallen för blombladen bör då bara lite tunnare än 1 cm)Av Hulda - 27 oktober 2008 20:13

Godisskål på hög fot

Jag har använt 9 blomstertrådar/elefanttråd 40 cm långa, köpta på Plantagen och lindtråd 0,7 mm blomstertråd köpt på Slöjd-Detaljer i Skara.Bunta ihop stomtrådarna till en rund bunt och tejpa ihop bunten med frystejp ungefär mitt på bunten. Fäst lindtråden i tejpen och börja linda lindtråden i täta varv ner mot skålens fot i ca 12 cm.

 

(Har snott bilden från en annan beskrivning så måtten stämmer inte med principen är densamma)

När du har lindat med lindtråden i täta varv runt stomtrådarna i ca 12 cm böjer du isär stomtrådarna i en något "strutforming" solfjädersform och fortsätter att linda med lindtråden runt varje stomtråd i ca 10 varv. Bestäm om stomtrådarna skall synas på ovansidan eller undersidan.

Efter ca 10 varv böjer du ut stomtrådarna så att foten i fortsättningen blir platt.

Foten står stadigare om den är lite "strutformad" än om den är helt platt och den blir dessutom mycket snyggare.

Fortsätt att linda tills foten har en diameter på 10 cm. Fäst lindtråden runt en av stomtrådarna.

Avsluta med en dekoration. Tråden till öglan är 2,5 cm lång.

 


Börja med skålen. Böj ut de stomtrådar som skall bilda skålen i solfjädersform, fäst lindtråden i en av stomtrådarna och börja linda skålen. Välj om stomtråden skall synas på ovansidan eller undersidan.

Forma skålen vartefter du lindar. Jag har böjt ut stomtrådarna en aning den sista centimetern för att få en mjukare skålform.

Avsluta med en dekoration. Tråden till öglan är 3 cm lång.

Pärlorna är från en slaktad flaskdekoration som Indiska reade ut förra året.Färdig skål 19 cm hög.Jag har tidigare gjort en likadan! skål i galvaniserad tråd men helt lika blev de inte, men nästan.......Den svarta blev något större

Måtten för båda:

Höjd 18-19 cm

Diameter skål 16-17 cm

Diameter fot inkl öglor 10-12 cm

Höjd på foten 10-12 cm


Av Hulda - 27 oktober 2008 19:31

Köpte en väldigt tung rulle med galvaniserad 1,5 mm tråd i järnhandeln och fick problem med hur jag lätt skulle kunna rulla ut tråden rak från rullen.

Mina tidigare rullar med tråd väger 1 kg och jag har lärt mig att hantera dem med ett trådhantag tvärs över rullen, löst fäst i en pinne igenom rullen. Men nu fungerade inte det.

Tillverkade en ställning till rullen vilket fungerar utmärkt.

Jag har använt 15 stromtrådar ca 30 cm lång (2 mm tjocka) och lindtråd 0,7 mm tjock.

Bunta ihop de 15 stomtrådarna och tejpa ihop trådbunten med en bit frytejp upptill och nertill.  Fäst lindtråden i övre tejpbiten och börja linda tråden ganska tätt ner mot foten. Jag har lindad med trådstumpar som blivit över tidigare.

Funderade en bra stund på hur överdelen skulle se ut men kom inte på någon bra lösning. "Rufsade" bara till trådarna lite och lindade tråden runt var och en stomtråd.


 

Fortsätt linda runt stomtrådarna  tills pinnen  är några cm högre än rullen (och resterande stomtråd räcker till foten).

Böj ut stomtrådarna i en något "strutformad" solfjädersform och fortsätt linda med den tunna tråder runt stomtrådarna. Stomtrådarna skall synas på undersidan. Fortsätt att linda tills foten är något större än än rullens diameter. Fäst lindtråden runt en av stomtrådarna. Klipp av stomtrådarna till ca 1 cm längd och avsluta genom att böja upp stomtrådarna mot ovansidan ( för att skydda bordsskivan då du använder ställningen).

Foten är nu något "strutformad" vilket gör att rullen glider runt väldigt lätt.Så här blev det. Inte vackert men ändamålsenligt!


 

Av Hulda - 27 oktober 2008 18:29

Dekorera med spiral.

Spiral kan du lätt tillverka genom att använda borrmaskinen. Jag har använd en av mina stomtrådar (90 cm långa och 2 mm tjocka, (Slöjd-Detaljer i Skara) och grön blomstertråd 0,7-0,8 mm (Slöjd-Detaljer i Skara).

Fäst stomtråden och blomstertråden ordentligt i borrmaskinen och provkör försiktigt.

 


Fyll hela stromtråden med löst pårullad tråd. Lättast är att låta tråden löpa på glest , stanna borrmaskinen och föra ihop tråden tätt, rulla på en bit löst igen osv tills stomtråden är full.

Om du rullar på tråden för hårt kan det bli svårt/omöjligt att få av spiralen från stomtråden. Dra isär spiralen en aning innan du börjar linda på den. Pröva dig fram vad som blir snyggast. 

Linda spiralen runt t ex en foten på en skål , runt en ring osv

Jag har använt gröna och svarta spiraler till mina midsommarstänger. 


Presentation


Huldas luffarslöjd, trådtjack, trådslöjd, luffararbete...m.m.

Fråga mig

14 besvarade frågor

Gästbok

Kategorier

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Huldas luffarslöjd, trådtjack, trådslöjd, luffararbete...m.m. med Blogkeen
Följ Huldas luffarslöjd, trådtjack, trådslöjd, luffararbete...m.m. med Bloglovin'

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2017
>>>

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se